Συχνές Ερωτήσεις

Frequently Asked Questions (FAQs)

Εδώ θα βρείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Τεχνικού Γραφείου Ανελκυστήρων ΧΑΡ. ΣΤΑΦΥΛΙΔΗΣ και ΣΙΑ Ο.Ε. που δραστηριοποιείται στο νομό Θεσσαλονίκης.

  • Πιέστε το κουμπί ορόφου MONO όταν οι πόρτες είναι κλειστές.
  • Αν ο ανελκυστήρας σταματήσει μεταξύ δύο ορόφων μην επιχειρείτε να βγείτε. Πιέστε μόνο το κουμπί κινδύνου και αυτόματα θα ενεργοποιηθεί η συσκευή ενδοεπικοινωνίας (εάν υπάρχει).
  • Μην παραβιάζετε τις πόρτες.
  • Βγείτε από τον ανελκυστήρα μόνο όταν αυτός σταματήσει εντελώς και κανονικά πίσω από την πόρτα.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το κουμπί στάσης STOP και το κουμπί κινδύνου.

Οι ανελκυστήρες ανάλογα με τη χρήση τους διακρίνονται σε επιβατηγούς (ατόμων) και σε φορτηγούς (φορτίων).

Οι επιβατηγοί έχουν υψηλό βαθμό ασφαλείας κατά την λειτουργία και καλαίσθητη εμφάνιση σε αντίθεση με τους φορτηγούς που η καλαισθησία έρχεται σε δεύτερη θέση μπροστά στη στιβαρότητα και τον υψηλό βαθμό ασφαλείας. Επιπλέον, ανάλογα με την αρχή λειτουργίας τους διακρίνονται σε υδραυλικούς και σε έλξεως – τριβής (ηλεκτρομηχανικούς).

Οι Μηχανικοί Ανελκυστήρες ονομάζονται επίσης Ηλεκτροκίνητοι ή Ανελκυστήρες Έλξεως και αποτελούν σήμερα το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα ανύψωσης.

Βασικό εξάρτημα ενός μηχανικού ασανσέρ είναι η μηχανή πάνω στην οποία είναι προσαρμοσμένη η τροχαλία τριβής. Τα συρματόσχοινα της τροχαλίας καταλήγουν από την μια πλευρά στο θάλαμο και από την άλλη στο αντίβαρο. Πολλές φορές παρεμβάλλονται επιπλέον τροχαλίες για την καλύτερη μετάδοση της κίνησης. Οι μηχανές μπορεί να έχουν μειωτήρα (Geared) ή να μην έχουν (Gearless) και μπορούν να αναπτύσσουν μια ή δυο ταχύτητες. Συνίσταται η οδήγηση της μηχανής από inverter (VVVF) για τέλεια λειτουργικά αποτελέσματα.

Η σωστή Μελέτη Εφαρμογής αποτελεί προϋπόθεση για τη βέλτιστη προσαρμογή του μηχανικού ανελκυστήρα στο χώρο και στις ανάγκες του πελάτη, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα πολλαπλά οφέλη από τη χρήση του.

Υψηλές ταχύτητες και καλύτερη εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης σε συνδυασμό με εξοικονόμηση ενέργειας είναι προδιαγραφές που απαιτούνται σε ένα Πολυώροφο Επαγγελματικό Κτίριο και επιτυγχάνονται με την εγκατάσταση ενός μηχανικού ασανσέρ.

Οι Υδραυλικοί Ανελκυστήρες αποτελούν την τεχνολογία που επικρατεί στις εγκαταστάσεις νέων ανελκυστήρων τα τελευταία 25 χρόνια.

Βασικά εξαρτήματα της εγκατάστασης είναι το έμβολο και η μονάδα ισχύος που αποτελείται από τον ηλεκτροκινητήρα, την αντλία λαδιού και το μπλοκ βαλβίδων. Η κίνηση του θαλάμου γίνεται ελαιοδυναμικά. Η αρχή λειτουργίας βασίζεται στην ανύψωση του εμβόλου με λάδι που παρέχεται από την αντλία ενώ οι επιθυμητές συνθήκες κίνησης εξασφαλίζονται με τη ρύθμιση των βαλβίδων.

Οι Υδραυλικοί Ανελκυστήρες προσφέρουν δυνατότητα αυτόματου απεγκλωβισμού σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, χαμηλά επίπεδα θορύβου, υψηλή αξιοπιστία και μεγάλο κύκλο ζωής. Τα υδραυλικά ασανσέρ δεν έχουν περιορισμούς ως προς το χώρο του μηχανοστασίου, ούτε απαιτούν την ύπαρξη χώρου στην ανωδομή του φρέατος. Η ευελιξία στην τοποθέτηση του μηχανοστασίου και η ευκολία στην εγκατάσταση είναι στοιχεία που σταθμίζουν ιδιοκτήτες και εγκαταστάτες. Για τη βέλτιστη αξιοποίηση του υπάρχοντος χώρου και την επιλογή της ανάρτησης απαιτείται Μελέτη Εφαρμογής.

Τα πλεονεκτήματα είναι:

  • δε χρειάζεται τροχαλιοστάσιο πάνω από το φρέαρ
  • έχει πολύ καλή ποιότητα κίνησης
  • απαιτεί λιγότερο χώρο αφού είναι χωρίς αντίβαρα
  • λειτουργεί αθόρυβα και χωρίς κραδασμούς
  • απαιτεί μηδαμινή συντήρηση γιατί τα περισσότερα μέρη αυτό- λιπαίνονται ενώ ο κινητήρας εργάζεται μόνο στην άνοδο.
  • δεν εγκλωβίζονται άτομα
  • προσφέρει τη δυνατότητα να σταματά σε όποιο ύψος θέλουμε

Τα μειονεκτήματα είναι:

  • καταναλώνει 10% περισσότερη ενέργεια
  • δεν αντέχει σε μεγάλη συχνότητα εκκινήσεων λόγω υπερθέρμανσης του λαδιού
  • δεν ενδείκνυται σε πολυώροφα κτίρια όπου απαιτείται μεγάλη ταχύτητα
  • χαμηλές απαιτήσεις σε ύψος τελευταίου ορόφου (ελάχιστο 2,45μ)
  • δεν απαιτείται επιπλέον χώρος για μηχανοστάσιο
  • εναρμονισμένο με το πρότυπο EN 81-21
  • χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
  • αθόρυβη λειτουργία

Αυτό εξαρτάται από τη χρήση του κτιρίου.

Σε περιπτώσεις πολυκατοικιών με λίγα διαμερίσματα και χαμηλή κίνηση ο υδραυλικός ανελκυστήρας είναι ιδανικός. Αντίθετα σε επαγγελματικά κτίρια με πολύ συχνή χρήση προτιμώνται πιο σύγχρονες λύσεις ηλεκτρομηχανικών ανελκυστήρων με inverter. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ανελκυστήρες με Inverter προσφέρουν σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά τη λειτουργία τους αντισταθμίζοντας σε εύλογο βάθος χρόνου το υψηλότερο κόστος εγκατάστασης.

Αντιθέτως όμως σε φάση αναμονής που είναι και το σύνηθες για έναν ανελκυστήρα σε μικρές πολυκατοικίες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από έναν υδραυλικό γι αυτό κι εκεί οι υδραυλικοί έχουν το πλεονέκτημα τόσο της τιμής όσο και της κατανάλωσης.

Υπάρχει πλέον λύση στο πρόβλημα χώρου για την τοποθέτηση του μηχανοστασίου που αντιμετωπίζουν οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί μελετητές ενός κτιρίου.

Ο ιδιώτης σε μια Μονοκατοικία θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει το δωμάτιο του μηχανοστασίου ως μια επιπλέον αποθήκη. Ο κατασκευαστής σε μια μεζονέτα γνωρίζει ότι τα 2-3 m2 που θα κερδίσει από το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα μπορεί να τα πουλήσει και να έχει ένα σημαντικό όφελος. Η ανάγκη καλύπτεται με τον Υδραυλικό Ανελκυστήρα χωρίς Μηχανοστάσιο.

Για τα Υδραυλικά Ασανσέρ υπάρχει η λύση ενός compact μηχανοστασίου. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο, μεταλλικό ερμάριο (ντουλάπα) που ενσωματώνει τη μονάδα ισχύος και τον πίνακα ελέγχου. Είναι πιστοποιημένο προϊόν και εναρμονίζεται απόλυτα με το πρότυπο για τα Υδραυλικά Ασανσέρ EN 81.2.

Ο μελετητής ενός πολυώροφου επαγγελματικού κτιρίου διαπιστώνει την ανάγκη περιορισμού των βοηθητικών χώρων προς όφελος των κύριων. Θα προτιμούσε το Μηχανικό Ασανσέρ που θα προδιαγράψει να μην έχει μηχανοστάσιο ή τροχαλιοστάσιο στην ανωδομή για λόγους αισθητικούς και πρακτικούς. Η ανάγκη αυτή καλύπτεται με τον Μηχανικό Ανελκυστήρα χωρίς Μηχανοστάσιο.

Η μηχανή τοποθετείται σε ειδική βάση εντός φρέατος και ο πίνακας ελέγχου σε μεταλλικό ερμάριο δίπλα από την θύρα ορόφου του τελευταίου ορόφου. Πιστοποιημένη λύση και ιδανική περίπτωση όπου δεν μπορεί να υπάρξει μηχανοστάσιο πάνω από το φρεάτιο.

Τις περισσότερες φορές η ανύψωση φορτίων γίνεται συνοδεία κάποιου ατόμου. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γίνει εγκατάσταση Ανελκυστήρα Φορτίων και όχι Αναβατορίου Φορτίων.

Ο Ανελκυστήρας Φορτίων έχει όλα τα απαιτούμενα από τους κανονισμούς συστήματα ασφαλείας για να επιβαίνουν άτομα. Κρίσιμα σημεία για την εγκατάσταση του σωστού συστήματος είναι ο καθορισμός της ανάγκης του τελικού χρήστη. Τι εμπορεύματα θα μεταφέρει; Ποιο είναι το ωφέλιμο φορτίο που θα εξυπηρετήσει τις τωρινές και μελλοντικές του ανάγκες; Το άνοιγμα των θυρών ορόφου και οι διαστάσεις του θαλάμου είναι επαρκή για την εύκολη φορτοεκφόρτωση;

Καταρχάς η θέση του μηχανοστασίου πρέπει να συμφωνεί με το σχέδιο του μηχανικού που έχει εγκρίνει η πολεοδομία. Σε περίπτωση αλλαγής θέσης χρειάζεται αναθεώρηση αδείας ή ενημέρωση φακέλου.

Σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ :

  • Το μηχανοστάσιο πρέπει να διαθέτει εξαερισμό
  • Η πόρτα του μηχανοστασίου πρέπει να είναι μεταλλική, να ανοίγει προς τα έξω και σε περίπτωση που δεν έχει εξαερισμό να διαθέτει περσίδες (εξαερισμός του μηχανοστασίου από την πόρτα)
  • Οι διαστάσεις πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να εκτελούνται άνετα και με ασφάλεια οι εργασίες επισκευής και συντήρησης. Ένα τυπικό μηχανοστάσιο πρέπει να έχει διαστάσεις τουλάχιστον 1,5 Χ 2 m και ύψος τουλάχιστον 1,8 m
  • Το πάτωμα δεν πρέπει να είναι ολισθηρό.
  • Ύπαρξη κλειδαριάς πανικού
  • Το μηχανοστάσιο πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά για τον ανελκυστήρα και να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό από κοινόχρηστο χώρο.
  • Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη (τρύπες) για εξαερισμό
  • Η κάτω απόληξη (απόσταση από το κάτω μέρος του φρεατίου έως το πάτωμα του κατώτερου ορόφου) πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,4 m
  • H άνω απόληξη (ύψος τελευταίου ορόφου) πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,4 m
  • Το φρεάτιο πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την λειτουργία του ανελκυστήρα  

Αν η οικοδομή δεν έχει εργοταξιακή τριφασική παροχή ρεύματος τότε κάνουμε αίτηση στη ΔΕΗ για προσωρινή ηλεκτροδότηση.
Η προσωρινή αυτή ηλεκτροδότηση διαρκεί για 60 μέρες. Στο χρονικό διάστημα αυτό πρέπει να αποπερατωθεί η εγκατάσταση του ανελκυστήρα, να τεθεί σε λειτουργία και να πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο φορέα. Για την μόνιμη παροχή κοινόχρηστου τριφασικού ρεύματος για τον ανελκυστήρα χρειάζεται αίτηση στη ΔΕΗ έχοντας την άδεια του ανελκυστήρα και την καταχώρηση του στην Νομαρχία.

Η συντήρηση του ανελκυστήρα σας είναι όπως το service στο αυτοκίνητό σας. Και τα δύο χρειάζονται φροντίδα, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα αλλά και με ασφάλεια.

Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα από την ασφάλεια σε έναν ανελκυστήρα καθώς μεταφέρει ανθρώπινες ζωές πολλά μέτρα πάνω (ή και κάτω) από το έδαφος. Βάσει νομοθεσίας όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στους σύγχρονους ανελκυστήρες οφείλουν να ακολουθούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και πρότυπα ενώ ορίζεται σαφώς μέσω ΦΕΚ η υποχρεωτική συντήρηση και ο περιοδικός έλεγχος των εγκατεστημένων στη χώρα μας ανελκυστήρων.

Η προληπτική συντήρηση του ασανσέρ σας είναι υποχρεωτική σε μηνιαία βάση. Η περιοδική τεχνική υποστήριξη βοηθάει στο να επιμηκυνθεί η ζωή του ανελκυστήρα, να μειώνονται τόσο οι φθορές όσο και να αυξηθεί ο χρόνος εμφάνισής τους αλλά για να μετακινήστε με ασφάλεια.

Ο ανελκυστήρας και τα εξαρτήματά του πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση ώστε να εξασφαλίζεται ασφαλής λειτουργία.
Για τους ήδη εγκατεστημένους ανελκυστήρες η συντήρηση είναι υποχρεωτική και επιβάλλεται από το νόμο. Περιλαμβάνει τον κατά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχο των ηλεκτρικών και μηχανικών διατάξεων ασφαλείας καθώς επίσης και των υπόλοιπων εξαρτημάτων του ανελκυστήρα για εξακρίβωση και εκτίμηση μιας τυχόν ανασφαλούς λειτουργίας στην οποία μπορεί να οδηγηθεί η εγκατάσταση του ανελκυστήρα εξαιτίας μιας φθοράς, βλάβης ή απορύθμισης.
Σύμφωνα με το νόμο ο αριθμός των συντηρήσεων δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 12 το χρόνο για ανελκυστήρες εγκατεστημένους σε κτίρια με 10.000 πλήρεις διαδρομές την εβδομάδα.
Επίσης δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 24 το χρόνο για ανελκυστήρες εγκατεστημένους:

  • Σε δημόσιους χώρους, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε αεροδρόμια, σε υπόγειες ή υπέργειες διαβάσεις, και γενικά σε προσπελάσιμα από το ευρύ κοινό κτίρια ή Parking.
  • Σε χώρους που είναι εκτεθειμένοι σε ιδιαίτερες επιδράσεις της ατμόσφαιρας ή του περιβάλλοντος χώρου όπως π.χ σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, σε αυξημένη ανάπτυξη σκόνη, σε αυξημένο κίνδυνο διαβρώσεων, σε κίνδυνο εκρήξεων κλπ
  • Σε πολύ μεγάλα ξενοδοχεία ή μεγάλα Νοσοκομεία καθώς και σε κτίρια που εξυπηρετούν ευρύ κοινό εφόσον παρουσιάζουν πάνω από 10000 πλήρεις διαδρομές την εβδομάδα.

Η συντήρηση μπορεί να πραγματοποιείται, εφόσον το επιθυμείτε, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού με τον τεχνικό, ο οποίος θα σας καλεί μία-δύο ημέρες νωρίτερα.

Οι τεχνικοί της συντήρησης εργάζονται Δευτέρα – Παρασκευή 07:30 πμ – 15:30 μμ.

Μετά το πέρας κάθε συντήρησης οι τεχνικοί μας αφήνουν το αντίστοιχο δελτίο επίσκεψης που αφορά τη συντήρηση του ανελκυστήρα καθώς επίσης σημειώνουν και υπογράφουν στην καρτέλα του ανελκυστήρα που υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει σε κάθε μηχανοστάσιο.

Στους υδραυλικούς ανελκυστήρες υπάρχει αυτόματος απεγκλωβισμός. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ο ανελκυστήρας που σταματάει την κίνησή του, κατέρχεται αυτόματα στην στάθμη του αμέσως κατώτερου ορόφου. Επειδή υπάρχει μια σχετική σύγχυση πάνω σε αυτό το θέμα ο αυτόματος απεγκλωβισμός δεν λειτουργεί σε περίπτωση βλάβης. Στην περίπτωση αυτή έρχεται τεχνικός από την εταιρεία που έχει αναλάβει την συντήρηση της εγκατάστασης και μέσω της χειραντλίας που βρίσκεται στο μπλοκ βαλβίδων απεγκλωβίζει το άτομο.

Στους μηχανικούς ανελκυστήρες ο αυτόματος απεγκλωβισμός δεν υπάρχει αλλά μπορεί να τοποθετηθεί ως έξτρα εξάρτημα.

Στους υδραυλικούς ανελκυστήρες υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό απεγκλωβισμός. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση και μόνο στην περίπτωση της διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος, με το πάτημα ενός μπουτόν που βρίσκεται μέσα στο χειριστήριο της καμπίνας, το ασανσέρ θα κατέβει στην αμέσως επομένη στάση ή στην κατώτερη στάση και θα απεγκλωβίσει αυτούς που βρίσκονται εντός του θαλάμου. Έκτος του παραπάνω μπουτόν, υπάρχει δυνατότητα να γίνει και χειροκίνητα ο απεγκλωβισμός από άτομο που βρίσκεται έκτος του ασανσέρ με τη βοήθεια μηχανικού μοχλού στην μονάδα παροχής λαδιού του αναβατορίου.

Στην περίπτωση που κάποιος ανελκυστήρας σταματήσει από βλάβη τότε έρχεται τεχνικός της εταιρείας μας και απεγκλωβίζει αυτούς που βρίσκονται εντός του θαλάμου, θέτοντας τον ανελκυστήρα σε λειτουργία. Οι τεχνικοί της εταιρείας μας ενημερώνουν το κάθε διαχειριστή για τη διαδικασία απεγκλωβισμού καθώς είναι απαραίτητο να τη γνωρίζει κάποιος εντός του κτιρίου.

Όπως και κάθε άλλο μηχάνημα κατασκευασμένο από τον άνθρωπο, ο ανελκυστήρας σας ,μπορεί να παρουσιάσει και αυτό αστοχίες ή βλάβες. Επιπροσθέτως, η λειτουργία του εξαρτάται άμεσα από το ηλεκτρικό ρεύμα. Όλα αυτά συνεπάγονται μεγάλες πιθανότητες να σταματήσει ο ανελκυστήρας τη λειτουργία του ξαφνικά και απροειδοποίητα.

Οι λόγοι που μπορούν να διακόψουν την λειτουργία ενός ανελκυστήρα είναι συνοπτικά οι ακόλουθοι:

  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Υπερφόρτωση (περισσότερα από το επιτρεπόμενο όριο άτομα ή μεταφορά φορτίων).
  • Βλάβες του ανελκυστήρα, οι οποίες είναι κυρίως ηλεκτρολογικής φύσεως.
  • Μηχανική καταπόνηση του ανελκυστήρα όπως π.χ. αντικείμενο που εισέρχεται στο διάκενο κατά τη μεταφορά.

Τα εγκλωβισμένα άτομα είναι σε ασφαλές περιβάλλον με επαρκή εξαερισμό όσο είναι εγκλωβισμένοι και συνεπώς δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, βιασύνης, ρίσκου ή επιπολαιότητας!

Την ευθύνη για τον απεγκλωβισμό έχει εκτός από την εταιρία μας και το Πυροσβεστικό Σώμα (Τηλέφωνο 199).
Ο λόγος είναι ότι μπορεί να επέμβει άμεσα σε τέτοια περιστατικά.

Ειδικά στους υδραυλικούς ανελκυστήρες υπάρχει αυτόματος απεγκλωβισμός.

Δεν κάνουμε καμία ενέργεια. Ο θάλαμος κατεβαίνει αυτόματα στην πλησιέστερη στάση, ο εγκλωβισμένος ανοίγει χειροκίνητα τις θύρες θαλάμου-φρεατίου και εξέρχεται του ανελκυστήρα. 

Σε περίπτωση που ο αυτόματος απεγκλωβισμός δεν λειτουργήσει λόγω βλάβης, πρέπει κάποιος να πάει στο μηχανοστάσιο και να ακολουθήσει τις εξής οδηγίες:

  1. Κλείνουμε τον Γενικό Διακόπτη Κίνησης (όχι φωτισμού).
  2. Πιέζουμε ή περιστρέφουμε τον κόκκινο μοχλό της χειροκίνητης βαλβίδας καθόδου, ο οποίος βρίσκεται στον κινητήριο μηχανισμό.
  3. Ο θάλαμος αρχίζει να κινείται προς τα κάτω. Όταν ο θάλαμος φτάσει ακριβώς στην πλησιέστερη προς τα κάτω στάση, (σε συνεννόηση πάντα με τον εγκλωβισμένο) ελευθερώνουμε τον κόκκινο μοχλό.
  4. Ο εγκλωβισμένος ανοίγει χειροκίνητα τις θύρες θαλάμου-φρεατίου και εξέρχεται του ανελκυστήρα.
  5. Αφήνουμε τον Γενικό Διακόπτη Κίνησης κατεβασμένο και καλούμε τον Yπεύθυνο Συντηρητή της Stafilidis Lifts στο 2310-614983.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλες οι ενέργειες πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση με τον εγκλωβισμένο.

  1. Κλείνουμε τον Γενικό Διακόπτη του ρεύματος κίνησης (όχι του φωτισμού).
  2. Σε περίπτωση χρήσης αυτόματου απεγκλωβισμού, κατεβάζουμε τον διακόπτη ΟΝ/OFF στον πίνακα χειρισμού, στη θέση OFF.
  3. Ανοίγουμε το φρένο της μηχανής με τον ειδικά προβλεπόμενο μοχλό.
  4. Επικοινωνούμε με τον εγκλωβισμένο και αρχίζουμε να στρέφουμε σιγά σιγά το βολάν του κινητήρα με το χέρι προς την κατεύθυνση που συναντάμε μικρότερη δυσκολία (αυτό εξαρτάται από τη θέση του θαλάμου στο φρεάτιο)
  5. Ο θάλαμος αρχίζει να κινείται προς την πλησιέστερη πόρτα. Όταν ο θάλαμος βρεθεί μπροστά ακριβώς στην πόρτα (αυτό επιβεβαιώνεται από την ένδειξη στον πίνακα του ανελκυστήρα, αν υπάρχει) κλείνουμε το φρένο. Ο εγκλωβισμένος ανοίγει χειροκίνητα τη θύρα και εξέρχεται του θαλάμου.
  6. Αφού πραγματοποιηθεί ο απεγκλωβισμός ελέγχουμε αν όλες οι πόρτες είναι καλά κλεισμένες και ασφαλισμένες.
  7. Αφήνουμε τον Γενικό Διακόπτη Κίνησης κατεβασμένο και καλούμε τον Yπεύθυνο Συντηρητή της Stafilidis Lifts στο 2310 614983.,

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλες οι ενέργειες πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση με τον εγκλωβισμένο.

Επειδή ο ανελκυστήρας έχει να κάνει με την καθημερινή μετακίνηση ανθρώπων, τα θέματα ασφαλείας είναι υψίστης σημασίας.
Κάθε μηχάνημα ανεξάρτητα αν είναι καινούριο ή παλιό μπορεί να μην είναι ασφαλές αν δεν πραγματοποιείται σωστά η μηνιαία προληπτική συντήρηση ή αν τα εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του δεν είναι πιστοποιημένα.
Ειδικότερα ο κίνδυνος βλαβών, απορυθμίσεων και πιθανώς ατυχημάτων είναι μεγαλύτερος σε ανελκυστήρες παλαιού τύπου. Στις περιπτώσεις αυτές πολλά εξαρτήματα έχουν υποστεί φθορές λόγω πολυχρησίας και χρειάζονται επισκευή. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνει την ριζική αναπαλαίωση του ανελκυστήρα κάθε 20 χρόνια. Έτσι εξασφαλίζεται η μέγιστη ασφάλεια των επιβαινόντων.  

Σύμφωνα με το Νομοθετικό Πλαίσιο ΚΑ 28425 Φ.Ε.Κ. 2604/22-12-2008 και τις Υπουργικές Αποφάσεις ΕΛΟΤ ΕΝ.81.1, 81.80 είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος του ανελκυστήρα σας για την εφαρμογή των διαδικασιών εκείνων που αποσκοπούν στην ασφαλή λειτουργία του, την αναβάθμιση του καθώς και στη λήψη μέτρων που πρέπει να εξασφαλιστούν για να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των προσώπων και των αγαθών κατά την λειτουργία και συντήρηση αυτού. Βάση της προαναφερόμενης ΚΥΑ ο έλεγχος και η εφαρμογή των μέτρων (αναβάθμιση – επισκευή ανελκυστήρα) θα πρέπει να εκτελεστούν μέσα σε ορισμένη προθεσμία.

Η προθεσμία αυτή καθορίζεται ως εξής:

  • Για ανελκυστήρες που έχουν παρέλθει από την ημερομηνία εγκατάστασης τους 30 χρόνια και άνω, η προθεσμία λήγει στις 31/12/2010.
  • Για ανελκυστήρες για τους οποίους τα έτη εγκατάστασης τους είναι λιγότερα από 30, η προθεσμία λήγει στις 31/12/2011.

Ανάλογα με το πρόβλημα, η επισκευή έχει διάρκεια από 30 λεπτά έως κι 2 ημέρες.

Τα περισσότερα ανταλλακτικά είναι άμεσα διαθέσιμα.

Η κακή χρήση, φυσιολογική φθορά από χρήση, παλαιότητα ανταλλακτικού ή ελλιπής συντήρηση.

Κατόπιν συνεννόησης με το λογιστήριο, η εταιρεία μας μπορεί να σας προσφέρει αρκετούς διαφορετικούς τρόπους πληρωμής. Θα συμφωνήσουμε έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να μείνουν ευχαριστημένες.

Οι θάλαμοι ανελκυστήρα χωρίς πόρτες, μπορεί να κρύβουν σημαντικό κίνδυνο για ανθρώπους, ζώα και εμπορεύματα. Τα παιδιά και οι άνθρωποι που μεταφέρουν ογκώδη αντικείμενα (αναπηρικές πολυθρόνες, παιδικά καρότσια κ.α.) είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σ’ αυτόν τον κίνδυνο.
Τέτοιας μορφής ατυχήματα συχνά προκαλούν πολύ σοβαρά τραύματα στους ανθρώπους και αποτελούν την κύρια πηγή θανατηφόρων ατυχημάτων. Η πιο αποτελεσματική λύση είναι η αναβάθμιση όλων των υφισταμένων επιβατικών ανελκυστήρων με την τοποθέτηση αυτόματης πόρτας θαλάμου(τύπου BUS).

Ο κίνδυνος που συνδέεται με το σπάσιμο των συρματόσχοινων ανάρτησης του ανελκυστήρα είναι προφανής και μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον καθένα. Προτείνεται τακτικός έλεγχος και ανά διαστήματα αντικατάσταση των συρματόσχοινων.  

Τα συστήματα χειρισμού των παλιών εγκαταστάσεων ανελκυστήρων, συγκεκριμένα αυτών που λειτουργούν με μονούς κινητήρες ταχύτητας, δεν επιτρέπουν τέλεια ισοστάθμιση του θαλάμου με το πάτωμα ορόφου. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να σκοντάψουν οι επιβάτες κατά την είσοδο ή την έξοδο από τον θάλαμο. Αυτός ο κίνδυνος είναι προφανώς μεγαλύτερος όσο ψηλότερο είναι το σκαλοπάτι, σοβαρότερος δε για ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με ειδικές ανάγκες.
Μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις στα συστήματα ελέγχου του ανελκυστήρα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ακρίβεια ισοστάθμισης.

Η αυτόματη λειτουργία του κλεισίματος της κυλιόμενης πόρτας θαλάμου ελλοχεύει τον κίνδυνο τραυματισμού από πλάγια χτυπήματα, ιδιαίτερα σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Στις αυτόματες πόρτες θαλάμου θα πρέπει να παρέχεται η κατάλληλη προστασία, μηχανική ή ηλεκτρική, για την ελαχιστοποίηση ή την αποτροπή του παραπάνω κινδύνου.
Προστασία τέτοιου είδους παρέχουν τα φωτοκύτταρα, οι φωτοκουρτίνες, οι άκρες ασφαλείας, κ.α.
Ο Ευρωπαϊκός κανονισμός ΕΝ 81 ζητά την παροχή στους νέους ανελκυστήρες ενός προστατευτικού μηχανισμού ενάντια στον κίνδυνο σύνθλιψης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ανελκυστήρων συνιστά την επιλογή συστημάτων που θα αποτρέψουν αποτελεσματικά την σωματική επαφή μεταξύ του ατόμου και της πόρτας του θαλάμου.  

Ναι.

Όταν πρόκειται να τοποθετήσουμε έναν ανελκυστήρα χαρακτηρισμένο για ΑΜΕΑ, φροντίζουμε να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές που ζητούνται από τον κανονισμό. Οι προδιαγραφές για κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κοινωφελείς οργανισμούς, τράπεζες καθώς και κτίρια με χρήση κοινού έχουν ως εξής (όπως αναφέρονται στο δημοσιευμένο φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως με αριθμό φύλλου 18 της 15ης Ιανουαρίου 2002):

  • Ράμπες μέγιστης κλίσης 5% ή κατ’ εξαίρεση 6% για μέγιστο μήκος 8,00m, πλάτους με σοβατεπί ή οριζόντια μπάρα στα 0,10m από την τελική επιφάνεια του δαπέδου, διπλούς συνεχείς χειρολισθήρες εκατέρωθεν σε ύψη 0,70m και 0,90m από την τελική επιφάνεια του δαπέδου, πλατύ- σκαλα – με πλάτος της ράμπας και μήκος 1,50 m – στην αρχή και το τέλος της ράμπας και σε κάθε αλλαγή κατεύθυνσης και αντιολισθητική επίστρωση ή
  • Αναβατόρια κατακόρυφης κίνησης με ελάχιστες διαστάσεις πλατφόρμας 0,90 x 1,20 m, ανυψωτική ικανότητα 250 kg, χειριστήρια στην πλατφόρμα και στην αρχή και το τέλος της διαδρομής, κινητή μπάρα ασφαλείας για προστασία του χρήστη και πρόβλεψη ελεύθερου χώρου διαστάσεων 1,50 x 1,50m. τουλάχιστον στα σημεία εισόδου-εξόδου έμπροσθεν του αναβατορίου ή
  • Αναβατόρια κλίμακας με ελάχιστες διαστάσεις πλατφόρμας 0,80 x 1,00m προκειμένου για ευθύγραμμη κίνηση, ανυψωτική ικανότητα 250 kg. Χειριστήρια στην πλατφόρμα και στην αρχή και το τέλος της διαδρομής, κινητή μπάρα ασφαλείας για προστασία του χρήστη και πρόβλεψη ελεύθερου χώρου διαστάσεων 1,50 x 1,50 m τουλάχιστον στην πλατφόρμα για πρόσβαση των αμαξιδίων ή
  • Ανελκυστήρες με διαστάσεις θαλάμου τουλάχιστον 1,10 x 1,40 m, θύρα φρέατος αυτόματα ανοιγόμενη ή συρόμενη, άνοιγμα θύρας φρέατος και θαλάμου (εφόσον υπάρχει) τουλάχιστον 0,80 m στη μικρά πλευρά του θαλάμου, χειριστήρια χρήσης – και σε γραφή Braille ή ανάγλυφα – σε ύψος 0,90 -1,20 m από το δάπεδο, απόσταση μεταξύ θύρας ανελκυστήρα και απέναντι τοίχου 1,50 μ και ηχητική αναγγελία ορόφων.

Γενικά, οι ανελκυστήρες είναι εξοπλισμένοι με ένα κουμπί έκτακτου συναγερμού (κουδούνι), το οποίο όταν ενεργοποιείται, λειτουργεί ένας ακουστικός συναγερμός στο κτίριο. Τα συστήματα αυτά είναι μη αποτελεσματικά, καθώς ο συναγερμός συχνά δεν ακούγεται. Υπάρχουν νέα συστήματα τηλεπικοινωνίας, που επιτρέπουν στους παγιδευμένους επιβάτες να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με ένα κέντρο εξυπηρέτησης το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, και επιτρέπει στους παγιδευμένους επιβάτες να μιλούν με τα κατάλληλα άτομα και να διασώζονται από επαγγελματίες με ελάχιστη καθυστέρηση.  

Σε περίπτωση διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι επιβάτες που είναι παγιδευμένοι στους θαλάμους υπόκεινται σε επιπρόσθετη ψυχολογική πίεση λόγω της πλήρους συσκότισης. Δυσκολεύονται επίσης να εντοπίσουν το κουμπί συναγερμού. Για το λόγο αυτό υπάρχει ο φωτισμός έκτακτης ανάγκης. 

Τα πλεονεκτήματα της τοποθέτησης VVF Inverter στον πίνακα είναι:  

  • βέλτιστη λειτουργία του κινητήρα ακόμα και σε χαμηλές στροφές (μεταβλητή συχνότητα ρεύματος λειτουργίας)
  • ομαλή εκκίνηση του κινητήρα και χαμηλό ρεύμα εκκίνησης
  • έλεγχος της επιτάχυνσης και της επιβράδυνσης για υψηλή ποιότητα κίνησης
  • έλεγχος της θέσης του ανελκυστήρα και σταμάτημα στη στάση με ακρίβεια, με τη χρήση παλμογεννήτριας (encoder)
  • σταμάτημα του ανελκυστήρα ηλεκτρικά και όχι με τις σιαγώνες του φρένου (οι σιαγώνες του φρένου χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ για την συγκράτηση του ανελκυστήρα σε στάση)
  • προστασία του κινητήρα από υπερεντάσεις και άλλους ηλεκτρικούς κινδύνους
  • εξάλειψη του ηλεκτρικού θορύβου του κινητήρα
  • δυνατότητα αυτόματης λειτουργίας απεγκλωβισμού
  • μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις στα συστήματα ελέγχου του ανελκυστήρα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ακρίβεια ισοστάθμισης.
  • Οι ανελκυστήρες που έχουν εγκατασταθεί μέχρι το 1988 πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας.
  • Οι ανελκυστήρες που έχουν εγκατασταθεί μεταξύ 1989 και 1999, πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας ή προέγκριση εγκατάστασης.
  • Οι ανελκυστήρες που εγκαταστάθηκαν μετά την 01.07.99 πρέπει να έχουν πιστοποιητικό και καταχώρηση στο μητρώο ανελκυστήρων της οικείας διεύθυνσης ανάπτυξης.

Η άδεια καλής λειτουργίας και ο έλεγχος από τον φορέα πιστοποίησης είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα στον ανελκυστήρα σας. Με την έκδοση της έχουμε ένα μηχάνημα απολύτως ελεγμένο και πιστοποιημένο. Kάθε μεγάλη εταιρία πρέπει να ενημερώνει και να προτρέπει τον πελάτη να προχωρήσει στην έκδοση αυτής.

  • Στην πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου συντήρησης αναφέρονται όλα τα στοιχεία νομιμότητας του ανελκυστήρα (π.χ. αριθμός άδειας, αριθμός φακέλου, αριθμός καταχώρησης). Προσοχή η πρώτη σελίδα πρέπει αν είναι θεωρημένη από δημόσια αρχή
  • Στην οικεία διεύθυνση ανάπτυξης
  • Στο οικείο κατάστημα της ΔΕΔΔΗΕ με προσκόμιση λογαριασμού κοινόχρηστης παροχής
  • Όλοι οι ανελκυστήρες όφειλαν να είχαν πιστοποιηθεί το αργότερο μέχρι 31.12.12
  • Όλες οι κυλιόμενες κλίμακες και οι κυλιόμενοι διάδρομοι όφειλαν να είχαν πιστοποιηθεί μέχρι 03.04.14
  • Τα ανυψωτικά μηχανήματα οφείλουν να περάσουν από έλεγχο το αργότερο 24 μήνες (ανάλογα με την κατηγόρια τους) από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας τους
  • Ο διαχειριστής οφείλει να έχει στο αρχείο του, πιστοποιητικό, απόφαση καταχώρησης από τη διεύθυνση ανάπτυξης (μόνο για ανελκυστήρες)

Διάρκεια ισχύος πιστοποιητικού:

  • 6 χρόνια για ανελκυστήρες σε κτίρια κατοικιών, με ανελκυστήρα έως 6 στάσεις
  • 5 χρόνια για ανελκυστήρες σε κτίρια κατοικιών, με ανελκυστήρα πάνω από 6 στάσεις
  • 4 χρόνια για ανελκυστήρες σε κτίρια επαγγελματικής χρήσης, με ανελκυστήρα έως 6 στάσεις
  • 3 χρόνια για ανελκυστήρες σε κτίρια επαγγελματικής χρήσης, με ανελκυστήρα πάνω από 6 στάσεις, ξενοδοχεία με λιγότερες από 200 κλίνες
  • 1 χρόνο για ανελκυστήρες σε δημόσια κτίρια, νοσοκομείο, parking, ξενοδοχεία με περισσότερες από 220 κλίνες, χώρους προσπέλασης από ευρύ κοινό
  • 1 χρόνο για κυλιόμενες κλίμακες και κυλιόμενους διαδρόμους
  • Στα ανυψωτικά μηχανήματα, είναι από 12 έως 60 μήνες ανάλογα με την κατηγορία του μηχανήματος

Ιδιωτικές εταιρείες, διαπιστευμένες από το υπουργείο ανάπτυξης που απαγορεύεται να εμπλέκονται στην εγκατάσταση, συντήρηση, επισκευή ανελκυστήρων, ανυψωτικών μηχανημάτων κλπ.

Ναι. Προβλέπονται κυρώσεις στον ιδιοκτήτη / διαχειριστή που έχει ανελκυστήρα, ανυψωτικό μηχάνημα, κυλιόμενη κλίμακα κλπ χωρίς πιστοποιητικό ή με πιστοποιητικό που δεν ανανεώθηκε

Μην προβληματίζεστε, αναθέστε όλη τη διαδικασία και τη γραφειοκρατία σε εμάς και συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το ασανσέρ σας ήρεμοι και ασφαλείς. Το εξειδικευμένο τμήμα πιστοποίησης της εταιρείας μας θα σας εξυπηρετήσει, καλύπτοντας κάθε ανάγκη και απαίτηση.

  • Εγγύηση και μακροχρόνια υποστήριξη.
  • Ποιότητα κατασκευής.
  • Τα έργα μας χαρακτηρίζονται από υψηλή αντοχή και μέγιστη στιβαρότητα.
  • Πλήρεις οδηγίες χρήσης και λειτουργίας.
  • Γρήγορη παράδοση.
  • Προσδιορισμός του συνολικού κόστους από την αρχή χωρίς απρόβλεπτα.
  • Διαθέτουμε τις πιο ανταγωνιστικές οικονομικές προτάσεις.

Τα γραφεία της εταιρείας είναι ανοιχτά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 07.00 έως τις 19.00 και τα Σάββατα από τις 07.30 έως τις 14.30.

Όμως, η εταιρεία προσφέρει τηλεφωνική εξυπηρέτηση όλο το 24ώρο.

Έχετε απορίες; Ρωτήστε τους ειδικούς!

Σε αυτήν τη σελίδα παραθέτουμε κάποιες από τις συχνότερες ερωτήσεις πάνω στο αντικείμενο του ανελκυστήρα. Αν θέλετε να θέσετε και εσείς τα ερωτήματά σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.